Her Yönüyle Kaliteli İçerik Üretimi

Nasıl Youtuber Olunur Görüntüleme: 1521

 

Her Yönüyle Kaliteli İçerik Üretimi

Pazar Analizi: Pazar analizi yaparken önce hedef kitle belirlenmeli daha sonra rakipler incelemeliyiz. Hedef kitleyi belirlerken dikkatli olmak gerekiyor, içerikleri kimin için üretiyoruz? Eğer normal kullanıcılar için içerik hazırlıyorsak içeriklerimiz kullanıcılara hitap edecek şekilde hazırlanmalı. Eğer sektörün profesyonelleri için içerik hazırlanıyorsa içeriklerimiz ona göre hazırlanmalıdır. Daha sonra rakip analizi yapılmalıyız. İçerik hazırlayacağımız sektörde kimler var, nasıl içerikler yazıyorlar, hangi içerikler daha çok okunuyor ve hangi içerikler daha çok paylaşılmış gibi konuları inceleyerek kendimiz için bir şablon hazırlayabiliriz.
Anahtar Kelime Analizi: İçerik yazmadan önce anahtar kelime analizi yapmamız gereklidir. Anahtar kelime analizi yaparken kullanabileceğimiz Google Search, SEMrush, Searchmetrics, Ahrefs, SEOmonitor’ü gibi araçlar var. Bunların en önemlisi Google Search. Google’da herhangi bir arama yaptığımızda sayfanın en altında bağlantılı aramaları görüyoruz. Genelde anahtar kelime analizi yaparken içerik hazırlayıcılar bu noktayı kaçırıyor. Bu kelimelerden çok iyi bir şekilde faydalanılabilir. Google son zamanlarda bir güncelleme yaparak kendi aracı olan KW Planner’da ki anahtar kelime hacimlerini daha gruplu göstermeye başladı.


Başlık Seçimi: Düzgün bir başlık seçilmediği takdirde içerik ne kadar değerli olsa da insanların dikkatini çekmeyecek ve tıklanma olmayacaktır. Başlığı seçerken merak uyandırıcı olması gerekli. Başlığın düzgün seçilmesi CTR’ı yani tıklanmayı da etkileyecektir. Başlıkta ve alt başlıkta anahtar kelimeler bulunmalıdır.
İçerik Formatı: İçeriği yazarken en önemli nokta kolay okunabilir olması. Bullet kullanmak içeriğin okunmasını kolaylaştırır ve gözle taramayı çok daha kolay hale getirir. İçeriğin paragraflar halinde yazılması okunmayı kolaylaştıracaktır. Son zamanlarda en çok okunan içeriklerde de gördüğümüz gibi listeleme şekli de hem mobilde hem de masaüstünde oldukça kolay okunabiliyor. Hazırladığımız içerikte dikkat çekmek için bold kelime ya da cümleler kullanabiliriz. Böylece kullanıcının da aklında kalmasını sağlarız. Eğer içerikte alıntılama yapıldıysa, alıntılanan cümle ya da cümleleri italik yazmak oldukça dikkat çekecektir. İçerikte özellikle çok fazla dikkat çekmek istenilen yerleri altı çizili yaparak kullanıcıya fark ettirebiliriz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus se noktama ve yazım kuralları. Bir içerikte çok fazla yazım ve noktalama hatası olması kullanıcının dikkatinin dağılmasına ve içeriğe karşı duyduğu güvenin azalmasına neden olur.
Görsel Kullanımı: Sahici ve güzel görseller kullanılmalıdır. Her sitede kullanılan görsellerin kullanılması içeriğin kalitesini düşürecektir. Mümkünse özgün görseller kullanılmalıdır. Böylece kullanıcının dikkatini çekmek çok daha kolay olur.
Video Kullanımı: Video kullanımı hem kullanıcıların içeriği kolay tüketmesini hem de sayfa içeriğinin zenginleşmesini hem de kullanıcının sayfa içerisinde daha çok kalmasını sağlıyor. Videoları mümkünse kendi sunucularınız yayınlamanız daha iyi olacaktır. Bu zorunlu değil. Vidoları kendi sitenize linkledikten sonra Youtube üzerinden de kullanıcıya sunabilirsiniz.
Linklemeler: İç linkleme ve dış linkleme olarak 2’ ye ayrılır.
İç linkleme: İçerik yazarken mutlaka sitemizdeki diğer sayfalara da linkleme yapılması gereklidir. Örneğin; Roma ile ilgili bir yazı yazdığınızda sitenizde İtalya’nın diğer şehirlerinin de içerikleri var ise linkleme yapabilir, böylece kullanıcıya daha çok içerik sunmakla kalmayıp aynı zamanda sitenizde de daha çok zaman geçirmesini sağlarsınız.
Dış linkleme: Oluşturulan içeriklerde ilgili referans alınan sayfalar var ise dış linkleme yapılabilir. Önemli olan kullanıcıya en doğru ve detaylı bilgiyi verebilmek.
İçerik Uzunluğu/Boyutu: İçerik uzunluğu önemli bir metriktir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre uzun içerikler Google’da daha iyi sıralanıyor. Bu nedenle içeriğinizi mantıklı bir şekilde uzun tutun.
İçerik Güncelliği: Amaç en son, en hızlı, en doğru bilgiyi kullanıcıya aktarabilmek. Güncellenen sayfalara arama motorları botları daha sık gelmeye başlıyor.
Kullanıcı Yorumları: Kullanıcı yorum yapıyorsa içerik güncel kalır. Çünkü o sayfaya yorum geldiğinde o sayfaya ekstra bir yazı eklemiş sayılıyoruz. Çok fazla yorum alan sayfalar arama motorlarında üst sıralarda yer alır. Kullanıcılardan yorum almak için yazılan içerik herhangi bir tartışma konusu olabilir, duygu içeren, insanları etkileyecek bir yazı olabilir veya insanlara çok yardımcı olmuş bir yazı olabilir.
Ölçümleme: Google Search Console ve Google Analytics üzerinden ölçümleme yapabiliriz. Google Search Console 90 günlük veri verir. Ancak bu searc console içerisinde içeriğimizin kaçıncı sırada listelendiğini, hangi anahtar kelimelerin trafik getirdiğini URL bazında incelemeler yapabilirsiniz. Google Analytics’te ise kullanıcının URL bazında sayfalarınıza baktığınızda o sayfada ne kadar süre kaldığını, bolünce oranını görebilirsiniz. Yazdığınız içerikleri bu ölçümleme araçlarından kontrol ederek en değerli olanı bulabilirsiniz.
Kaliteli içeriğe ulaşmanın bir diğer kolay ve profesyonel yolu da Zeo bünyesinde hizmet veren icerik.com. Online bir platform olan icerik.com sayesinde, her biri kendi alanında uzman yazar ve editörler aracılığı ile kaliteli ve ilgi çekici içeriklere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.